Näillä tai matkavakuutuksiin erikoistuneesta vakuutusyhtiöstä. Yleensä vakuutus korvaa

Topic: HealthNutrition
Sample donated:
Last updated: February 22, 2019

Näillä vinkeillä valmistaudut matkalle niin että terveys säilyy hyvänä myös matkan aikana.

Koko vuoden hartaasti odotettu ulkomaanmatka voi helposti mennä pieleen, jos joku porukasta sairastuu yllättäen kesken reissun. Tuttu maalaisjärki on syytä pitää mielessä myös lomalla.Missä tahansa matkustaa, on terveenä pysyminen kohtuullisen helppoa, kunhan muistaa muutamat perussäännöt syömisestä, juomisesta ja hygieniasta. Matkalle lähdetään aina mahdollisimman terveenä, joten jos sairastaa jo ennen matkaa, on syytä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa, kannattaako pitkälle matkalle lähteä ensinkään. Vakuutukset kuntoonYksi tärkeimmistä järjestelyistä ennen matkaa on matkavakuutuksen hankkiminen.

Don't use plagiarized sources.
Get Your Custom Essay on "Näillä tai matkavakuutuksiin erikoistuneesta vakuutusyhtiöstä. Yleensä vakuutus korvaa..."
For You For Only $13.90/page!


Get custom paper

Matkavakuutuksen saa omasta vakuutusyhtiöstä tai matkavakuutuksiin erikoistuneesta vakuutusyhtiöstä. Yleensä vakuutus korvaa matkalla sattuneen loukkaantumisen sekä matkan aikana sattuneen äkillisen sairastumisen aiheuttamat hoitokulut. Pitkäaikaissairaiden on siis syytä kiinnittää erityistä huomiota matkavakuutuksen reunaehtoihin. Esimerkiksi, jos olemassa oleva sairaus odottamatta pahenee matkan aikana, vakuutuksen korvattavuus on rajoitettu.Jos aikoo Eurooppaan lomalle, työmatkalle tai opiskelemaan kannattaa hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisistä syistä välttämätöntä sairaanhoitoa oleskellessa tilapäisesti EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on maksuton ja sen voi tilata helposti netistä Kelan asiointipalvelussa.

Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Kortin saa myös soittamalla Kelaan tai täyttämällä hakemuslomakkeen ja toimittamalla sen mihin tahansa Kelan toimistoon. Joissakin EU-maissa hoito on ilmaista, toisissa siitä joutuu maksamaan osan ja eräissä maissa kaikki kulut on maksettava etukäteen ja korvaus haetaan jälkikäteen. Laskut, lääkemääräykset ja kuitit kannattaa siis säilyttää. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei vastaa matkavakuutusta, johon sisältyy yleensä myös matkatavaravakuutus.

Lisäksi matkavakuutus korvaa varkaus- ja rikkoutumisvahingot, joita sairaanhoitokortti ei tietenkään pysty korvaamaan. Kortti on voimassa vain Euroopassa, joten kaukomatkailijalle matkavakuutus on ehdoton turva. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa kuitenkin hankkia, sillä jos korttia ei ole, saattaa julkisen sairaanhoidon korvausten maksu olla monimutkaista. ///Tarkistin ja muokkasin tämän kappaleen. Sitä voisi vielä lyhentää///Ota rokotteet ajoissaTarpeelliset rokotukset ja malarian estolääkkeet saa usealla paikkakunnalla terveyskeskuksesta.

Terveyskeskukseen kannattaa olla yhteydessä heti, kun päätös matkalle lähdöstä on tehty, sillä jotkut rokotteet täytyy antaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä ja joidenkin rokotteiden antama suoja edellyttää useita annoksia. Terveydenhoitaja tietää, mitkä rokotteet tai lääkkeet ovat tarpeen missäkin kohdemaassa. Rokotteita saa myös yksityisiltä lääkäriasemilta.Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotteet on muutenkin oltava voimassa jokaisella, vaikka ei mihinkään matkustaisikaan. Se, mitä lisäsuojaa kukin tarvitsee riippuu monesta asiasta. Minne matkustaa, mitä reittejä käyttää, mitä matkalla aikoo tehdä, kuinka kauan matka kestää ja kohdemaan sen hetkinen tartuntatautitilanne ovat kaikki huomioon otettavia seikkoja. Lääkelaukku ajan tasalleMitä peruslääkkeitä kannattaa ottaa mukaan ? Esimerkiksi antihistamiinit, kortisonivoide, aurinkosuoja- ja kosteusvoiteet, haavanpuhdistusaine, sideharsoa, laastareita sekä pinsetit ja sakset on hyvä varata laukkuun.

Tietysti myös ripulilääkettä, särky- ja kuumelääkettä sekä kuumemittari ovat suositeltavia. Yleisen hygienian hoitoon voi varata myös kosteuspyyhkeitä, kuiville silmille kosteuttavat silmätipat ja lentomatkojen aiheuttamaan tukkoisuuteen limakalvoja supistavia nenätippoja. Lääkehiiltä ei enää erityisesti suositella ensiapulaukkuun pakattavaksi.Turistiripulia ei yleensä tarvitse hoitaa antibiootilla. Antibiootti vain lisää superbakteerien leviämistä. Bakteeritartunta ei kuitenkaan aina aiheuta ripulia. Matkailijan kannattaa valmistautua ehkäisemällä turistiripulia hyvän hygienian ja probioottien avulla. Erityisesti Saccharomyces boulardii ja yhdistelmä Lactobacillus acidophilusta ja Bifidobacterium bifidumia vähentävät merkitsevästi turistiripulia.

Muutama päivä ennen matkaa ja matkan ajan kannattaa siis ottaa maitohappobakteereita vatsan hyvinvoinnin varmistamiseksi. ///Muokkasin ja tämä pätkä jää pois: Tutkimuksia niiden toimivuudesta matkailijan ripulin ehkäisemiseksi on tehty vähän. Laadukkaat tutkimukset, joita aiheesta on tehty, ovat osoittaneet, ettei maitohappobakteereista juuri ole hyötyä. Yksilöllisiä eroja kuitenkin on. Lisäisin:/// Terveen on helppo matkustaaPitkäaikainen sairaus saattaa olla matkustusta haittaava tekijä. Jos matkaan lähtiessään ei ole täysin terve, ottaa sekä lääketieteellisiä että taloudellisia riskejä. Jos sairauden tutkimukset tai hoito ovat kesken ennen matkaa, matka kannattaa perua.Matkalle lähtiessä on varmistettava, että lääkkeitä on riittävä määrä mukana ja niiden säilytys kohdemaassa tulee olemaan asianmukainen.

Lentomatkan ajaksi lääkkeet täytyy pakata käsimatkatavaroihin ja reseptit on syytä pitää mukana, jotta niillä voi todistaa oikeuden kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä. Jos käytössä on sähköinen resepti, matkalle voi ottaa apteekista tai lääkäriltä saatavan englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä. Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet tulee pakata niin, että ne säilyvät käyttökelpoisina. Mikäli lääkkeiden joukossa on huumaavia lääkkeitä tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin, on apteekista pyydettävä Schengen-todistus, joka todistaa oikeuden pitää hallussa kyseisiä lääkkeitä. Muihin maihin matkustettaessa on aina etukäteen varmistuttava siitä, mitä henkilökohtaisia lääkkeitä saa kuljettaa mukanaan ja edellytetäänkö kuljettamiseen todistuksia tai erillisiä lupia. ///lisäykset///Joihinkin maihin matkustettaessa kannattaa hankkia myös apteekin- tai lääkärintodistus, sillä suuret lääkemäärät ja esimerkiksi ruiskut saattavat aiheuttaa väärinkäsityksiä. Lääkärintodistus on syytä pyytää englanninkielisenä ja lääkkeet on muistettava säilyttää alkuperäispakkauksissa.

///Lisäys:///On kuitenkin hyvä muistaa, että lääkärin antama matkustuslupa ei sido lento- tai vakuutusyhtiöitä. Vaikka matkustaja olisi siis oman lääkärinsä mukaan lentomatkustuskelpoinen, lentoyhtiön asiantuntijalääkäri voi silti evätä matkan tai edellyttää lisäjärjestelyjä. Kaikkien matkailijoiden ja lomalaisten tavoitteenahan on tietenkin pysyä terveenä koko matkan ajan. Mikäli matkailijan terveys on moitteeton, matkalle valmistautuminen kannattaa aloittaa 1–2 kuukautta ennen tropiikkiin suuntautuvaa matkaa ja muutama viikko ennen lähtöä Etelä-Eurooppaan. Jos matkailijalla on vakava perussairaus, kuten huonossa tasapainossa oleva diabetes tai sydämen vajaatoiminta, valmistautumiseen kannattaa varata kolme kuukautta. Reissuun lähtijän on syytä selvittää riittävän ajoissa, mitä terveysvaaroja matkakohteessa on, niin mahdolliset terveydelliset edesottamukset on helpompi ennakoida ja välttää.

Lisää lentomukavuuttaLentovarauksen yhteydessä pitää muistaa mainita terveyteen liittyvät asiat, kuten ruoka-allergiat, sairaudet ja lääkärin määräämät erikoisruokavaliot. Lisäksi erilaisten sairauksien lentämiselle aiheuttamia rajoituksia voi tarvittaessa kysyä suoraan lentoyhtiöstä. Lentoyhtiölle tulee ennalta toimittaa selonteko matkustajan terveydentilasta, jos lennon aikana arvioidaan tarvittavan erityistoimia, esimerkiksi lisähappea. Lennon aikana happeutuneisuus huononee: terve ei sitä huomaa, mutta keuhko- tai sydänsairas alkaa helposti oireilla.

Korvassa tuntuvaa kipua koneen noustessa ja laskeutuessa voi välttää esimerkiksi purukumia pureskelemalla, jolloin välikorvan paine tasaantuu. Samaan tarkoitukseen on olemassa myös erikoisvalmisteisia korvatulppia. Jalkoja on hyvä liikutella säännöllisesti ja varsinkin pitkillä lennoilla kannattaa välillä nousta kävelemään käytävälle. Lentosukat sopivat kaikille. Riittävä veden juominen on tärkeää; vähintään desilitra tunnissa yli normaalin tarpeen.

Alkoholijuomia, kahvia ja teetä kannattaa välttää niiden nestettä poistavan vaikutuksen vuoksi sekä hiilihappopitoisia juomia ilmavaivojen välttämiseksi.Järki käteen – matkailijan muistilista- Juo tarpeeksi; nestehukka ja lämpöhalvaus vaanivat helteessä. Pullotettu vesi on paras juomavaihtoehto. – Vältä palaminen käyttämällä aurinkosuojavoiteita ja -vaatteita sekä rajoittamalla auringossa oleskeluaikaa. Myös auringonottajan on syytä muistaa juoda riittävästi vettä.

– Huolehdi hygieniasta, pese käsiä mahdollisimman usein. Pieni käsidesi kulkee näppärästi kassissa ja pelastaa silloin, kun käsien pesumahdollisuutta ei ole. Mutta muista, että käsidesi tappaa vain bakteereita, ei viruksia.

Vältä vatsatautiaSeuraavat ruokalajit aiheuttavat usein vatsatauteja kaikkialla, missä ruoan hyvästä hygieenisestä tasosta ei ole varmuutta:- kylmät leikkeleet- majoneesipohjaiset salaatit- erilaiset kastikkeet- hedelmät, marjat ja vihannekset, joita ei ole pesty tai joita ei voi itse kuoria- kylminä tai haaleina tarjotut lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat- kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut, ym. mereneläimet- kylmät jälkiruoat- pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuustot.

Choose your subject

x

Hi!
I'm Jessica!

Don't know how to start your paper? Worry no more! Get professional writing assistance from me.

Click here