Nyhetsgranskning när strider mot islamiska statens militanter rasade

Topics: ReligionIslam

Type:

Sample donated:

Last updated: August 17, 2019

Nyhetsgranskning Det var två stycken självmordsbombare som detonerade sina bomber i bagdad och dödade nästan över knappt 30 personer, över drygt 60 skadades. Det var mestadels gatuförsäljare och dagarbetare som hade samlats för att hitta jobb på en utomhusmarknad, innan explosionen skedde. Detta var den första stora attacken i Irak sedan de hade vunnit mot Islamiska staten. Nyheten skedde i Iraks huvudstad, bagdad, 15 januari en måndag.

Denna terrorattack förstörde en växande känsla av hopp och stolthet efter att säkerhetsstyrkor, som fick hjälp av volontärer och nya rekryter, i Irak hade framgångsrikt kämpat att ta tillbaka sitt land från islamiska staten som hade hållit en del av Iraks territorium och terroriserade flera invånare. Det fanns ingen omedelbar anspråk på ansvaret för bombningarna, men säkerhetsansvariga i huvudstaden drog omedelbart misstankar om islamiska statens sovceller, målet för Iraks underrättelsetjänst och mot terrorism styrkor, eftersom stora militära operationer slutade under hösten.Även när strider mot islamiska statens militanter rasade i norra Irak och i sin näst största stad, hade Mosul, Bagdad i stort sett varit fri från våld. Självmordsbombningarna måndagsmorgon fångade många invånare i huvudstaden, eftersom de hade blivit vana vid att leva relativt fria från rädsla, ta sina familjer till parker och köpcentra.

Don't use plagiarized sources.
Get Your Custom Essay on "Nyhetsgranskning när strider mot islamiska statens militanter rasade..."
For You For Only $13.90/page!


Get custom paper

Attackerna kom en dag efter premiärminister Haider al-Abadi och andra politiker tillkännagav konkurrerande koalitioner före riksdagsvalet i maj. Sedan Saddams Hussein störtades 2003, har årstiderna i Irak skett av terrorattacker och annat våld.NyhetskriterierEn nyhet denna texten följer är att den inte är vinklad på något visFakta ?och ?värderingarJournalistenDenna journalisten som skrev denna text är bara objektiv, menat att han bara återberättar om vad som har hänt i denna nyhet och ger inga åsikter. Han använder inga jag tyckte, trodde osv för att uttrycka sina känslor om denna terrorattack utan var strikt objektiv.  SpråketSpråket förekommer på engelska och är lätt att läsa, själv har jag inte hittat så många ord men finns några jag inte kan. Underrättelsetjänst är förmodligen ett ord alla inte känner igen eller vet vad det är, underrättelsetjänst är en organisation som  bland annat spionerar mot fiender och skyddar sig mot fiende spioner och andra hot som tillkommer i deras land, ett exempel på en underrättelsetjänst är CIA i USA.

CIA översätts till centrala underrättelsemyndigheten på svenska. En enklare betydelse hittade jag på “www.synonymer.se” och betydelsen visar “militär verksamhet för att skaffa upplysningar om fienden, terrängen och väderleken”. Koalitioner är också ett annat ord som verkar inte vara förstådd av andra. Koalitioner är ett annat ord för samverkan, allians eller förbund med nationer eller politiska förbund.

Under andra världskriget fanns det en koalition mellan USA, Sovjetunionen och Storbritannien som då i den tiden krigade mot Nazi-Tyskland.ReflektionÄrligt talat hade jag inte hört talats om att detta hände, det var över 60 som avled och 100 som skadades och nyheten togs inte upp i Sverige. Det jag tänkte så fort jag fick reda på detta var att “nuförtiden tänker vi inte på att terrorism har inget med islam att göra, jag tycker att denna attack visar att det inte alls har det. Men ingen nyhet väljer att ta upp detta för att visa att detta drabbar muslimer varje dag. Utan bara när det drabbar europa”. Jag lärde mig även vad ordet underrättelsetjänst menades.

Med hjälp av denna nyhetsgranskningen har jag lärt mig mycket om just denna nyhet. När denna nyheten publicerades fick jag en notis i min mobiltelefon med rubriken “Ikeagrundaren Ingvar Kamprad har dött”. Det var så jag först fick reda på vad som hade inträffat. En hel del av det som stod i artikeln visste jag redan om. Som till exempel att Ingvar Kamprad var grundaren av Ikea och att han föddes i Småland. Det var däremot en del fakta som var nytt för mig.

Till exempel att det finns 362 Ikeavaruhus i 29 länder!

Choose your subject

x

Hi!
I'm Jessica!

Don't know how to start your paper? Worry no more! Get professional writing assistance from me.

Click here